Cosul meu 0
0,00 lei
Cauta anvelope dupa dimensiuni

Ce înseamnă DOT? Despre data de fabricație a anvelopelor

Ce înseamnă DOT? Despre data de fabricație a anvelopelor

Data de fabricație (DOT) este un aspect esențial de luat în considerare atunci când alegi anvelope noi pentru mașina ta. În acest articol, vom explora ce reprezintă acest cod DOT și de ce este important pentru siguranța ta pe sosele.

Pe site-ul Anvelodrom găsești informații despre data fabricației pe pagina fiecărui produs, în dreapta pozei. După ce plasezi comanda, te vom suna pentru a-ți reconfirma această informație. Ne asigurăm că fiecare anvelopă pleacă de la noi doar după ce verificăm că DOT-ul este exact cel pe care îl dorești. Pentru noi transparența și satisfacția clienților sunt prioritare! 

Dar ce înseamnă DOT?
DOT este un sistem de identificare introdus de Ministerul Transporturilor al Statelor Unite (Department of Transportation) și este utilizat la nivel global pentru a indica data fabricației anvelopei. Codul DOT este format din patru cifre, unde primele două cifre reprezintă săptămâna fabricației, iar ultimele două cifre reprezintă anul fabricației.

Cum se citește codul DOT?
Pentru a citi codul DOT, cauta seria de patru cifre de pe flancul anvelopei. De exemplu, dacă avem codul DOT 2523, acesta înseamnă că anvelopa a fost fabricată în a 25-a săptămână a anului 2023. Fii atent la acest marcaj pentru a te asigura că achiziționezi anvelope noi.

DOT-ul este amplasat pe flancul anvelopei, pe o singura parte a acesteia, nu pe ambele. Uneori, poate fi însoțit de cuvintele "DOT" sau "Department of Transportation", insa de cele mai multe ori grupul de patru cifre este doar incadrat intr-un oval, fara alte litere sau cifre.dot anvelope

Importanța datelor DOT:
Data de fabricație reflectată de codul DOT este crucială pentru a determina vechimea anvelopei. Este recomandat să optați pentru anvelope relativ noi, de preferat cu o vechime de maximum 2-3 ani. Anvelopele mai vechi pot prezenta o aderență redusă, rezistență mai mare la rulare și pot fi mai susceptibile la deteriorări.

De aceea, atunci când achiziționezi anvelope noi, data de fabricație este un aspect important de luat în considerare. Prin înțelegerea semnificației codului DOT și a vechimii anvelopei, poți face o alegere informată și te asiguri că mașina ta va beneficia de performanță optimă și siguranță pe drum. Verifică întotdeauna data de fabricație și starea generală a anvelopelor pentru a te asigura că faci cea mai bună achiziție posibilă.

Înlocuirea anvelopelor în funcție de vechime:
Deși nu există o regulă strictă referitoare la înlocuirea anvelopelor în funcție de vechime, specialiștii recomandă în general înlocuirea anvelopelor după 6 ani de la data fabricației, chiar dacă adâncimea profilului este încă adecvată. Aceasta se datorează faptului că compușii chimici din cauciuc se deteriorează în timp și pot afecta performanța anvelopei.

În concluzie, data de fabricație reprezentată de codul DOT este un factor important în alegerea anvelopelor potrivite. Asigură-te că acorzi atenție acestui aspect atunci când faci achiziția și consultă specialistii nostri pentru a te asigura că ai luat decizia corectă (poți face acest lucru cand ești sunat pentru confirmarea comenzii dată pe site).

Pe lângă DOT, există și alte aspecte relevante pe care trebuie sa le iei în considerare la alegerea anvelopelor potrivite.

Pentru a descoperi care sunt acestea, te invităm să citești acest articol: Ghid anvelope