Despre etichetarea anvelopelor
In conformitate cu legislatia europeana, incepand cu luna noiembrie 2012 toate anvelopele noi sunt etichetate cu urmatoarele trei caracteristici: eficienta consumului de carburant, franarea pe asfalt ud si nivelul de zgomot.
Etichetarea a fost introdusa din dorinta de a-i ajuta pe cumparatori sa ia o decizie cat mai informata atunci cand isi cumpara anvelope noi.
Aderenta pe carosabil ud
Aceasta este pe departe cea mai importanta caracteristica testata pentru ca arata cat de rapid poate frana o anvelopa in conditii de rulare pe carosabil ud cu o viteza de 80 km/h.
Valorile pentru aceasta caracteristica sunt de la A la G, unde A este cea mai buna clasa de franare.
In urma testelor efectuate, s-a constatat ca o anvelopa care are clasa A franeaza cu 18 metri mai rapid decat o anvelopa cu cea mai proasta clasa de franare. In momentul in care anvelopa cu clasa A a franat complet, anvelopa cu clasa slaba de franare inca mai ruleaza cu o viteza de 49 km/h!
Consumul de carburant
Aceasta eticheta ajuta la identificarea anvelopelor care permit reducerea consumului de combustibil si protejeaza mai bine mediul inconjurator prin reducerea emisiilor de CO2.
Ca si in cazul caracteristii de aderenta, consumul se noteaza cu litere de la A la G, unde A este notatia pentru anvelopele care reduc cel mai mult consumul de carburant.
La parcurgerea unei distante de 1000 km, o anvelopa notata cu A poate reduce consumul de carburant cu 1,2 l fata de o anvelopa care are clasa B de consum.
Nivelul de zgomot
Zgomotul este evidentiat pe eticheta cu valoarea absoluta in decibeli si cu nivelul de zgomot produs de anvelopa sub forma a trei unde. O singura unda arata ca anvelopa este silentioasa, doua unde reprezinta o anvelopa cu nivel mediu de zgomot, iar trei unde simbolizeaza faptul ca anvelopa are un nivel ridicat de zgomot.
Cunoasterea caracteristicilor de etichetare este foarte utila pentru orice cumparator. Totusi, este bine de stiut si ca peste 70% dintre accidente se produc pe asfalt uscat, iar comportamentul anvelopelor pe aceasta suprafata este ignorata de legea europeana. Similar, in cazul anvelopelor de iarna sau all season, aderenta pe zapada si pe gheata nu este reprezentata pe eticheta.
Noi te sfatuim sa tii cont de eticheta dar, in acelasi timp, sa soliciti si informatii suplimentare de la un reprezentant Anvelodrom. Acesta te poate consilia cu privire la toate aspectele importante legate de caracteristicile anvelopelor cum sunt cele mentionate mai sus si nu numai.