Cosul meu 0
0,00 lei
Cauta anvelope dupa dimensiuni

Ghid jante

 ghid anvelope

Alegerea jantelor poate parea extrem de dificila pentru ca presupune cunoasterea unor detalii tehnice
destul de complexe. Montarea de jante care au caracteristici eronate poate crea probleme grave
pentru celelalte componente ale masinii. Din fericire, datorita configuratorului de pe site-ul nostru,
identificarea jantelor potrivite este foarte usoara. Poti afla din doar cateva click-uri ce jante se
potrivesc exact pe masina ta.

Daca ai intrebari sau nu dispui de timpul necesar lecturarii acestui ghid, ai oricand optiunea
de a ne contacta la numarul 0787 684 074 si-ti vom oferi telefonic toate informatiile de care ai nevoie.
Acest telefon de contact este disponibil 24/7 si are tarifare normala. De asemenea, poti consulta
si sectiunea Intrebari frecvente a site-ului nostru, unde vei gasi raspunsuri la multe intrebari pe care
le primim din partea clientilor.

 

Caracteristicile jantelor

Componenta jante

 

1.Diametrul jantei 

2.Latimea interioara a jante

3.Marginea jantei

4.PCD pitch circle diameter

5.Gaura centrala sau butucul

6.Prezon

7.ET sau Offset

8.Linia centrala a jantei

9.Cocoasa jantei

 

 

1. Jante de otel sau jante de aliaj - care sunt mai bune 

Ghid jante

Jantele de otel: cunoscute si sub denumirea de jante de tabla, au in primul rand avantajul unui pret mai mic decat cel al jantelor de aliaj deoarece procesul

de fabricatie este mai putin complex, iar materialele din compozitia lor sunt mai ieftine. Jantele de otel sunt disponibile de regula in doua variante de culori: negru si argintiu.

Aspectul lor mai putin placut poate fi imbunatatit prin achizitionarea de capace.

Jantele de aliaj: au un design placut si pot imbunatati foarte mult imaginea masinii tale. Standardele lor de productie sunt foarte precise si de aceea aceste jante au potrivire exacta si ofera cele mai bune performante masinii tale. Jantele de aliaj au o rezistenta superioara jantelor de otel, lucru foarte util la noi in tara unde riscul ca jantele sa se deformeze din cauza gropilor este mare.

Jantele de aliaj au si avantajul de a cantari mai putin decat cele de otel, iar acest lucru are un impact pozitiv asupra timpiilor de accelerare si manevrabilitatii vehiculului si reduce intr-o anumita masura chiar si consumul de carburant.

2. Ce trebuie sa stii pentru a folosi configuratorul de jante

Dupa ce te-ai decis asupra tipului de jante dorit (otel sau aliaj), mai ai nevoie doar de caracteristicile masinii tale. Introduci aceste caracteristici in configuratorul de pe site si acesta va afisa toate jantele care au potrivire exacta pe masina ta.

Caracteristicile janteiCaracteristicile pe care trebuie sa le cunosti sunt:

Marca masinii tale (de exemplu Audi): de regula este o informatie deja stiuta de proprietar dar se poate afla si din certificatul de inmatriculare al masinii
Model vehicul (de exemplu A8): de regula este o informatie deja stiuta de proprietar dar se poate afla si din certificatul de inmatriculare al masinii
Versiune vehicul (de exemplu 4E): versiunea vehiculului se poate gasi in certificatul de inmatriculare al masinii la sectiunea intitulata: “Tipul Varianta”
An fabricatie: se poate afla din certificatul de inmatriculare
Diametru: daca nu-l stii deja, il poti afla din dimensiunile anvelopele pe care doresti sa le montezi pe aceste jante. Diametrul jantelor este identic cu diametrul anvelopelor. De exemplu, daca dimensiunile de anvelope sunt 205/55R16 atunci jantele pe care trebuie sa le achizitionezi trebuie sa aiba obligatoriu diametrul de 16 inch
PCD: este ultima caracteristica din configurator si este optionala. Nu trebuie selectata daca nu o cunosti deja. Cautarea va functiona si fara selectarea acesteia. Dupa ce vom primi comanda ta, noi ne vom asigura ca jantele pe care ti le trimitem se potrivesc exact pe masina ta. Iti garantam acest lucru.

Singura grija pe care o mai ai este sa selectezi jantele al caror design iti place si sa plasezi comanda. De restul detaliilor ne vom ocupa noi.

3. Jante originale vs jante aftermarket

Jantele care vin echipate din fabrica pe o masina sunt denumite jante originale sau OEM (Original Equipment Manufacturer). Fabricantii de masini nu produc efectiv aceste jantele ci incheie contracte cu terti pentru producerea lor la standardele de calitate specificate de catre acestia.

Jantele aftermarket nu sunt produse de catre sau pentru fabricantul masinii ci pentru vanzarea ca piese de schimb. Cei mai multi clienti cred ca jantele aftermarket sunt inferioare calitativ jantelor OEM insa acest lucru nu este neaparat si adevarat. Diferenta este data de calitatea produsului si de seriozitatea producatorului de jante. Daca o janta aftermarket are in compozitie materiale de proasta calitate si procesele de fabricatie sunt indoielnice (cazul jantelor produse in China si Taiwan) atunci calitatea produsului finit lasa de dorit. Insa, daca se utilizate standarde superioare de fabricatie atunci jantele aftermarket pot rivaliza sau chiar intrece in calitate jantele OEM.

O alta diferenta insemnata intre cele doua tipuri de jante este pretul. Jantele aftermarket sunt uneori mult mai ieftine decat jantele originale cumparate de la reprezentanta. Diferenta de pret este data de regula de politica comerciala prohibitiva pe care o aplica reprezentante auto.

La Anvelodrom comercializam jante aftermarket de la producatorul Italian Mak care se distinge in piata prin designul deosebit si calitatea excelenta a jantelor sale. Acceseaza acest link pentru a consulta oferta de jante de la Anvelodrom sau mergi direct la configurator.

4. Caracteristicile unei jante

Consultarea acestei sectiuni a ghidului nu este necesara pentru a face o achizitie de jante. Totusi, daca doresti sa cunosti ce semnificatie au componentele unei jante, ti le descriem mai jos.

Un exemplu de janta ar fi 8Jx17 5x112 H2 ET30 Caracteristicile unei jante

  • Latimea interioara a jantei: in exemplul de mai sus 8 – este exprimata in inch si se masoara intre marginile jantei, acolo unde intra anvelopa.
  • Profilul jantei: in exemplul de mai sus litera J – arata profilul jantei, adica suprafata pe care se aseaza anvelopa. Majoritatea jantelor de turism moderne au profilul J, iar masinile 4x4 au in general profilul JJ.
  • Diametrul jantei: in exemplul de mai sus 17 – se masoara dintr-o parte in alta a suprafetei exterioare a jantei, trecand si prin centrul jante. Diametrul jantei este exprimat in inch si este identic cu diametrul anvelopei care se monteaza.
  • Nr prezoane: in exemplul de mai sus 5 - nr de gauri pe care le are janta trebuie sa fie identic cu numarul de prezoane pe care le are butucul rotii. Se poate intampla ca acelasi tip de masina sa aiba versiuni de roti cu numar diferit de prezoane si este bine sa fii atent la acest aspect.
  • PCD (pitch circle diameter): in exemplul de mai sus 112 - reprezinta diametrul in milimetri al unui cerc imaginar care are centrul in mijlocul gaurii centrale si trece prin centrul gaurii fiecarui prezon.
  • Prinderea unei jante: este formata din numarul de prezoane si valoarea PCD-ului. In exemplul de mai sus, prinderea este 5x112.
  • Cocoasa jantei: in exemplul de mai sus H2 – este un cod care arata numarul si specificul cocoaselor de pe profilul jantei.
  • ET (Einpresstiefe in germana, offset in engleza): in exemplul de mai sus 30- este distanta in milimetri de la linia centrala a jantei pana la suprafata de montare a jantei, acolo unde face contact cu fuzeta.


Ai nevoie si de anvelope? Foloseste configuratorul de mai sus. Introduci dimensiunile dorite (latime, inaltime, diametru) si vezi oferta completa de anvelope de la Anvelodrom. 3 ani Garantie la toate anvelopele!