Cosul meu 0
0,00 lei
Cauta anvelope dupa dimensiuni

Ghid anvelope

 ghid anvelope

La prima vedere, alegerea anvelopelor potrivite poate parea o banalitate. Insa, daca tii cont de importanta pe care o au anvelopele pentru siguranta ta in trafic, de investitia financiara semnificativa necesara si de numarul foarte mare de modele de anvelope disponibile pe piata, decizia devine brusc una dificila. 

Acest ghid a fost conceput pentru a te ajuta sa realizezi cea mai buna achizitie de anvelope pornind de la o serie de factori specifici precum: tipul vehiculului tau, stilul de sofat pe care l-ai adoptat, conditiile meteo din zona ta, bugetul de care dispui si nu numai.

Daca ai intrebari sau nu dispui de timpul necesar lecturarii acestui ghid, ai oricand optiunea de a ne contacta la numarul 0787 684 074 si-ti vom oferi telefonic toate informatiile de care ai nevoie. Acest telefon de contact este disponibil 24/7 si are tarifare normala.

De asemenea, poti consulta si sectiunea Intrebari frecvente a site-ului nostru, unde vei gasi raspunsuri la multe intrebari pe care le primim din partea clientilor.

 

1. Informatiile de pe flancul anvelopei

Ghid anvelope

1. Dimensiunea anvelopelor: latime/inaltime R diametru.
Latime- latimea benzii de rulare exprimata in milimetri. Inaltime - procentul pe care il reprezinta intaltimea talonului din latime, R-radial, straturile din stura anvelope sunt dispuse radial, Diametru - diametrul jantei care se poate monta, exprimat in inch.
2. Indice de sarcina
3. Indice de viteza
4. Denumirea anvelopei (modelul)
5. Detalii despre compozitia anvelopei
6. Numar de aprobare ECE (standard european)
7. OUTSIDE - Indicator care arata ca anvelopa
trebuie montata cu aceasta parte la exterior
8. Informatii despre presiunea maxima permisa
de aceasta anvelopa
9. Tara de fabricatie
10. Numele producatorului
11. Indicatori uzura care avertizeaza cand mai sunt doar 1.6 mm este minima legla in majoritatea tarilor europene.
12. DOT - Informatie privind faptul ca anvelopa indeplineste toate cerintele Departamentului American de Transport (Departament of Transportation). Dupa marcajul DOT, sunt inscriptionate 4 cifre care indica data fabricatiei anvelopei. Primele doua indica saptamana, iar ultimele doua indica anul fabricatiei. In acest exemplu, anvelopa are DOT 2515 si este fabricata in saptamana 25 din anul 2015.

2. Tipul vehiculului

Masina ta a venit echipata din fabrica cu anvelope originale (OE - original equipment). Ca regula, producatorii de masini aleg anvelopele OE care acopera nevoile unui numar cat mai mare de soferi, ceea ce inseamna ca acestea nu sunt neaparat cele mai potrivite pentru tine. De aceea, desi anvelopele OE pot parea a fi alegerea logica, pentru noua achizitie este recomandat sa iei in calcul si alte tipuri de anvelope, OE sau aftermarket, pentru ca acestea pot satisface mai bine nevoile tale specifice.

ghid anvelope

Dimensiunile de anvelope (Latime, inaltime si diametru)

Fiecare tip de masina are omologate doar cateva dimensiuni de anvelope (uneori doar o dimensiune). Poti identifica dimensiunile anvelopelor omologate din Cartea Tehnica a masinii sau citind pur si simplu de pe flancul anvelopelor echipate acum pe masina (pe partea laterala). Este recomandata utilizarea anvelopelor cu dimensiuni omologate pentru a evita probleme legale, de compatibilitate cu masina, care tin de asigurarea vehiculului sau de ITP.

Un exemplu de dimensiune: anvelope 195/65R15, unde 195 este latimea in mm, 65 este raportul de inaltime si 15 este diametrul anvelopei in inch.

R-ul din dimensiuni este prescurtarea de la Radial si defineste constructia anvelopei. Anvelopele care contine in dimensiuni un R (de exemplu 195/65R15) au o constructie radiala, adica cordurile din carcasa anvelopei sunt dispuse la un unghi de 90 grade fata de linia mediana a cercului anvelopei. Cum te afecteaza acest lucru pe tine? In nici un fel. Aproape toate anvelopele moderne de turism, anvelope 4x4 si anvelope pentru autoutilitare au constructie radiala deci nu trebuie sa tii cont de acest aspect atunci cand iti achizitionezi anvelope.

Atentie la diametru!

Diametrul anvelopelor trebuie sa fie acelasi cu diametrul jantelor pe care se monteaza acestea. Daca ai aflat dimensiunile anvelopelor omologate din cartea tehnica, dar nu stii ce diametru au jantele de pe masina ta, poti afla usor aceasta informatie citind de pe flancul anvelopelor ce dimesiuni au acestea. De exemplu, daca in cartea tehnica ai ca dimensiuni omologate: 195/65R15 si 205/55R16 si nu stii ce diametru au jantele tale, mergi la masina si citeste dimensiunile de pe flancul anvelopelor montate. Daca pe flancul acestora scrie 195/65R15 atunci jantele tale au diametru de 15 inch si nu poti monta anvelopele alternative cu dimensiunile 205/55R16 fara a achizitiona in prealabil si un set de jante cu diametrul de 16 inch.

indice de sarcinaIndicele de sarcina

Indicele de sarcina sau de incarcare, simbolizat de regula printr-un numar de doua sau trei cifre, indica masa maxima in kilograme pe care o poate sustine anvelopa atunci cand aceasta este umflata la presiunea recomandata. De exemplu, in cazul anvelopelor 195/65R15 91T indicele de sarcina este 91 si arata o capacitate de incarcare a pneului de 615 kg. Un set de patru astfel de anvelope pot sustine un maxim de 2460 kg. Tabelul de corespondenta indici sarcina – masa este disponibil in partea dreapta. Poti monta pe masina ta anvelope cu indici de incarcare mai mici decat cei omologati dar este obligatoriu sa nu depasesti sarcina maxima permisa de acestia. Similar, se pot monta si anvelope cu indici de sarcina superiori celor omologati. Aceste tipuri de anvelope cu indice superior de sarcina se numesc XL sau ranforsate. Un pneu ranforsat are o carcasa mai rezistenta decat cea a unui pneu normal cu dimensiuni identice.

Indicele de viteza

Indicele de viteza este simbolizat de o litera si indica viteza maxima pe care o permite o anvelopa. In exemplul de mai sus, indicele de viteza este T si arata ca anvelopa permite o viteza maxima de 190 km/h. In tara noastra nu exista prevederi legale cu privire la obligativitatea respectarii indicelui de viteza asa incat poti alege anvelope fara a tine cont de indicele omologat, desigur cu obligativitatea de a nu depasi viteza legala si cea maxima permisa de pneu. Un tabel de corespondenta indici viteza – numar maxim de km este disponibil mai jos.

ghid anvelope

3. Stilul tau de sofat

Fiecare conducator auto are propriul sau stil de sofat, propriile obiceiuri si preferinte. Desi acest aspect este esential pentru a face alegerea potrivita, el este ignorat de multe ori atunci cand se cumpara anvelope.ghid anvelope

Unele anvelope au o franare de exceptie, altele au o manevrabilitate uluitoare, unele au un randament kilometric foarte bun sau un consum redus de carburant, altele se comporta bine pe teren noroios, accidentat sau in conditii dificile de iarna, etc. 

Este important sa stii ca nici o anvelopa nu este cea mai buna din toate punctele de vedere. Desi poate intruni una sau mai multe dintre calitatile mentionate mai sus, aceasta nu le va avea cu siguranta pe toate. De aceea, inainte sa faci achizitia, trebuie sa decizi ce-ti doriti cu precadere de la anvelope.

Daca ai un stil de sofat sportiv, ar trebui sa alegi anvelope cu o buna manevrabilitate, stabilitate la viraje si care asigura distantele cele mai scurte de franare. De regula, astfel de anvelope au dezavantajul unui randament kilometric relativ redus si au un consum putin mai mare de carburant, insa avantajele oferite sunt cu siguranta mult mai importante.

In schimb, daca circuli cu viteza moderata, atunci te poti indrepta catre o anvelopa cu o rezistenta mai redusa la rulare pentru ca aceasta iti ofera un excelent randament kilometric si un consum redus de carburant.

Anumiti soferi pot fi interesati de un confort mai mare la volan pentru a se bucura de placerea de a conduce. In acest caz trebuie sa te indrepti catre acele anvelope care au o buna absorbtie a socurilor provocate de denivelarile de pe carosabil si un nivel redus de zgomot.

4. Clasele de aderenta, consum carburant si zgomot

eticheta anvelope

Similar cu eticheta de eficienta de pe aparatele electrocasnice, eticheta UE pentru anvelope furnizeaza informatii importante despre performantele acestora si iti permite sa compari mai usor caracteristicile diferitelor modele disponibile.

Clasa de aderenta pe ud arata cat de rapid franeaza anvelopa in conditii de rulare pe carosabil ud la o viteza de 80 km/h. Anvelopele care au clasa A de aderenta pe ud sunt cele mai sigure pentru tine. Intre doua clase consecutive de aderenta este o diferenta de franare de 3 metri. Asadar, intre clasele A (cea mai buna) si G (cea mai proasta) diferenta de franare pe ud este de 18 metri.

Anvelopele determina pana la 20% din consumul de carburant al masinii tale. In aceste conditii este usor de inteles de ce clasa de consum de carburant a anvelopei poate fi importanta. Anvelopele care au clasa A aduc economiile cele mai mari de carburant, iar cele care au clasa G consuma cel mai mult. S-a calculat ca o anvelopa clasa A poate economisi pana la 80 litri de carburant de-a lungul duratei sale de utilizare comparativ cu o anvelopa clasa G.

Nivelul de zgomot se calculeaza in decibeli si se refera la zgomotul exterior si nu la cel din habitaclu. Anvelopele care au sub 68 dB sunt silentioase, cele care produc intre 68 si 71 dB au un nivel mediu de zgomot, iar anvelopele cu mai mult de 71 dB sunt catalogate drept zgomotoase.

 

5. Drumurile pe care circuli

ghid anvelopeIn functie de suprafetele pentru care au fost concepute, anvelopele sunt catalogate in urmatoarele categorii: anvelope de sosea, anvelope mud terrain, anvelope on/off road si anvelope off road.

Daca circuli in proportie de cel putin 80% pe sosea, atunci iti recomandam utilizarea unor anvelope de sosea intrucat acestea iti ofera cele mai bune performante de rulare pe drumurile cu asfalt din orase, pe drumuri nationale si pe autostrazi.

Anvelopele on-off road au de regula caracteristici la fel de bune pe sosea ca si pe drumuri neasfaltate. Aceste tipuri de anvelope sunt recomandate daca circuli in proportie de cel putin 30% pe drumuri de tara, cu pietris, piatra cubica sau cu nisip. Ele au pe banda de rulare blocuri de cauciuc cu mai multe fatete care asigura tractiune in orice directie pe aceste suprafete.

Daca circuli adesea pe teren accidentat sau pe drumuri noroioase atunci este indicat sa te orientezi catre anvelope off road, respectiv mud terrain intrucat acestea se comporta bine pe astfel de suprafete.

 

ATENTIE! Anvelopele on-off, off road si mud terrain sunt testate pe noroi si zapada si au notatia M+S. Acest lucru inseamna ca, in conformitate cu legislatia de la noi din tara, ele pot fi utilizate si pe timp de iarna. Insa, desi legislatia iti permite sa le utilizezi, ele nu asigura intotdeauna o tractiune satisfacatoare la temperaturi scazute pe asfalt uscat sau pe suprafete acoperite cu gheata sau polei. Iti recomandam sa nu folosesti aceste tipuri de anvelope ca pe un substitut pentru anvelopele all season decat daca ele sunt clasificate pe site-ul nostru ca fiind anvelope all season.

6. Calitatea brandului

Brandurile de anvelope sunt clasificate in mai multe clase calitative: anvelope premium, anvelope medii si anvelope de buget. Producatorii premium aduc de regula pe piata anvelope cu performante superioare datorita calitatii materialelor din compozitia cauciucului, proceselor elaborate de fabricatie si a standardelor stricte de testare. Prin contrast, anvelopele de buget ofera performantele cele mai modeste, dar la un pret mult mai mic fata de brandurile premium.

Se poate argumenta ca la anvelopele premium se plateste uneori si reclama si de aceea este indicat sa nu fie ignorate cele din segmentul de mijloc, cum ar fi: anvelope Hankook sau Falken, deoarece acestea ofera performante excelente la un pret moderat.

Brandurile premium (in ordine alfabetica): Bridgestone , Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Nokian, Pirelli.

Brandurile din segmentul de mijloc (in ordine alfabetica): Barum, Bf Goodrich, Falken, Firestone, Fulda, General Tire, Hankook, Kleber, Kumho, Nexen, Sava, Semperit, Toyo, Vredestein.

Branduri notabile din segmentul de buget: Debica (de la Goodyear), Viking (de la Continental), Tigar (de la Michelin), Taurus (de la Michelin), Kingstar (de la Hankook), Premiorri

 

7. Conditiile meteo din zona ta. Anvelope specializate sau all season?

ghid anvelope

Desi in tara noastra conditiile meteo nu difera mult de la o regiune la alta, in decizia de cumparare este indicat sa tii cont si de conditiile meteo specifice zonei in care circuli cu masina. De exemplu, in zonele in care in mod traditional iernile sunt dificile, cu zapada abundenta, se recomanda pentru sezonul rece achizitionarea de anvelope de iarna.

In schimb, in zonele cu ierni usoare (valabil si daca circuli pe distante relativ scurte sau mai mult in oras) poti folosi si anvelope all season, chiar daca acestea nu sunt la fel de performante precum anvelopele specializate.

Anvelopele all season sunt concepute pentru a se comporta bine intr-o varietate de conditii diferite cum ar fi drumuri ude sau conditii de trafic specifice iarnilor usoare. In incercarea de a asigura o tractiune buna in conditii foarte diferite, anvelopele all season nu pot concura cu anvelopele specializate de vara si de iarna.

Anvelopele specializate ofera performante maxime in sezonul pentru care au fost au fost concepute. De aceea, daca circuli iarna pe drumuri acoperite cu zapada sau gheata, anvelopele specializate sunt pe departe cea mai sigura optiune pentru tine.

 

 

Ai nevoie de anvelope? Foloseste configuratorul de mai sus. Introduci dimensiunile dorite (latime, inaltime, diametru) si vezi oferta completa de anvelope de la Anvelodrom. 3 ani Garantie la toate anvelopele!